Кога пристигаме? Стигаме ли вече? Стигнахме ли?Ако често пътувате с деца

...
Кога пристигаме? Стигаме ли вече? Стигнахме ли?Ако често пътувате с деца
Коментари Харесай

Кошмарът за всеки родител: Пътуване с деца на дълъг път

Кога идваме? Стигаме ли към този момент? Стигнахме ли?

Ако постоянно пътувате с деца на дълги дистанции, картинката ви е позната. Можем да чуем тези въпроси безусловно през минута. Паралелно с това отегчението може да породи нежелано държание, спорове сред децата, демонстрация на характеропатии, осведоми Dir.bg.

Тук ви предлагаме няколко хрумвания за занимания и игри по време на път, които да " подавате " от време на време на децата и да ги държите ангажирани в автомобила.

Виждам, виждам

В британския играта е позната като " I spy with my little eye... ". Играчът си намисля обект или предмет от обкръжението, които вижда и споделя: " Виждам, виждам нещо с буквичката... " Споделя първата писмен знак от думата, а останалите спътници би трябвало да се опитат да отгатнат. Който познае, той задава идната дума. Важно предписание е намисленият обект или предмет да е забележим в обкръжението - във или отвън автомобила.

Освен занимателна, тази игра има и учебен детайл. Разграничаването на първата писмен знак от думата е умеене, което децата усвояват към 3-тата до 4-тата година и това е чудесна опция за тренировки. Играта също тренира бдителност и предвидливост. А извършена на британски или различен език, може да ползвате за отработване на речник.

Игра на думи

Помните ли играта на филми от нашето детство? Единият състезател стартира мислено писмеността. Другият в един миг споделя " Стоп ". Която писмен знак се падне, с нея би трябвало да кажем дума. Играчите се редуват и който не може да се сети за нова дума с буквата, губи. Спечелилият стартира писмеността мислено и още веднъж на случае принцип се избира идната писмен знак за играта.

Играта може да се усложни, като се прибавят специфични условия. Например, търсим не случайна дума с определената писмен знак, а назоваваме единствено животни или единствено растения, имена на книги или филми за по-големите. Специалните условия могат всякога да са разнообразни.

Верижка от думи

Тази игра оказва помощ за преодоляване на началните стъпки в звуковия разбор в предучилищна възраст. Единият споделя дума, идващият би трябвало да продължи с друга, започваща с последния тон на миналата. И по този начин верижката може да продължи до безспир.

Когато детето задобрее в това, преминавате на друго равнище - новата дума да стартира с втория или третия тон на първата.

Изследователи

Тази игра изисква малко предварителна подготовка. Преди пътуването дружно с децата оформете лист с обекти, които би трябвало да видят и отбележат по време на път. Може да извършите листата образен, като изрежете и залепите картинки на търсените обекти - да вземем за пример, знак STOP, разцъфнал мак, мост, крава, колоездач, трактор, бала сено, зелена кола, жп прелез... Списъкът може да е друг съгласно сезона и географията на пътуването, а за някои обекти може да се изисква и повече от едно отбелязвания (например, 3 знака STOP).

Задачата на децата е да наблюдават пейзажа в близост и да означават всеки обект от листата, който видят. Това ги държи ангажирани за по-дълго време и тренира тяхната бдителност.

Ако с детето сте на тематика сигурност на придвижването, може да употребявате играта и в градски условия в учене на знаците на пътя и на пътното платно.

Гатанки

Сложете брошура с гатанки в ръчния багаж, с цел да си помогнете с повече хрумвания. Редувайте по-лесни и по-трудни и помагайте с жокери, когато децата се затруднят. Може да измислите и награди или точки при отгатване.

Знаеш ли къде сме?

Често в самолета на видео екран е изобразена местоположението ни сега по отношение на маршрута на полета. И даже ние, възрастните, въпреки да имаме доста ясни ориентири за времето, нетърпеливо попоглеждаме локатора.

При пътешестване с кола може да използваме този модел, като авансово разпечатаме карта на България (или на страната, в която пътуваме) и нарисуваме на нея маршрута. Може да разбираем на детето авансово от кое място ще минем, през/покрай кои градове или естествени забележителности, а по време на пътуването от време на време да демонстрираме мястото ни и да използваме опцията да разкажем за забавни обекти в близост, даже и да не ги виждаме от пътя.

Игра на познаванка

Избира се категория на играта - животни, растения, специалности... Първият състезател намисля обект от тази категория, а останалите могат да му задават въпроси, на които се дава отговор единствено с Да и Не. Целта е последователно да получат спомагателна информация, която да им помогне да отгатнат намислената дума. Който успее да отгатне, намисля идната.

Да " напишем " история

Тази игра развива въображението и умеенето да се изразяваш, умеенето да структурираш история.

Участниците би трябвало дружно да основат история (приказка), като се редуват в разказването й с по едно изречение. Първият стартира - да вземем за пример, въвеждайки облиците на основните герои. Вторият би трябвало да продължи по своя концепция - с спомагателни описания или деяние. Третият се включва, поставяйки затруднение пред тях, да речем. Четвъртият го заплита или взема решение... Цялото семейство се редува в разказването, до момента в който историята откри своя край. А постоянно финалът може да се употребява като начало на последваща приказка...

Възрастни и деца е добре да се редуват, с цел да може родителите със своята умелост да включват обрати в сюжета, да насочват повествованието в определена от тях посока, която да предизвика любознанието и ентусиазма на дребните и да им показва какъв брой широко може да бъде въображението.

Камък - ножица - хартия

Играта е за двама. Децата стискат пестник и споделят " Камък, ножица, хартия. Раз, два три! "

На три всеки от тях по едно и също време демонстрира кое от трите е избрал.

Камък е свидлив пестник. Ножица е с разтворени показалец и междинен (като зайче). Хартия е изпъната длан.

Кой печели?

Камъкът побеждава ножицата, тъй като може да я счупи.

Ножицата побеждава хартията, тъй като може да я среже.

Хартията побеждава камъка, тъй като може да го покрие.

Ако определените предмети съответстват - няма победител.

Аудиокниги

Четенето в колата не постоянно е добра концепция, изключително в случай че имате проблеми с прилошаване. Но аудиокнигите са отличен вид при пътешестване. Може да подготвите дискове с обичани детски приказки или да се абонирате за приложение за аудиокниги. Драматизациите увличат децата и ви подсигуряват цялостна тишина и централизация. А когато децата спят, използвайте времето да си пуснете своята обичана аудиокнига.

Освен с книги, запасете се и с дискове с обичани детски песни, които да си пеете с цялостно гърло дружно в колата.

Няколко общи съвета

Имайте поради, че колкото по-малки са децата, толкоз по за малко задържат внимание и централизация върху едно занятие. Въоръжете се с боеприпас от " изненади ".

Съобразете плануваните на път игри и занимания с пространството. Не бива да изискват доста материали, да цапат прекомерно. Добре е и да не са свързани с вглеждане в лист/книга, защото на детето може да му прилошее от това.

Планирайте пътешестване по отношение на режима на детето на сън, бодърстване, хранене. Осигурете къси почивки по маршрута.

Въоръжете се с дребни закуски. От досада в колата децата постоянно огладняват, даже и да не е време за хранене. Според маршрута и времето за пътешестване, предвидете твърди плодове, хапки, гризинки и други лесни за предпазване и ядене " на крайник " неща.

За най-малките - не забравяйте да вземете няколко обичани играчки, които носят на детето утешение и възприятие за комфорт.

Сложете си необятната усмивка, мислете за крайната дестинация на пътуването и не забравяйте, че и вие като дете не сте обичали да стоите спокойно в колата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР